Profi Fotó Kft.

Digitális fotókidolgozás - képarányok és kidolgozási eljárások

A digitális fényképezőgépekkel készített fotók oldalarányai kisebb nagyobb mértékben eltérnek a róluk készítendő papírképek oldalarányaitól. Példaképpen egy 1200x1800 pixel méretű képfájlról kiváló 10x15 cm papírkép készíthető, mert mindkettő oldalaránya 2:3.

A digitális fényképezőgépek viszont általában 1200x1600 pixel méretű képet készítenek, amely viszont 3:4 oldalarányú.

Ennek megoldására három kidolgozási eljárást alkalmazunk:

FILL eljárás (teljes kitöltés):

A 'FILL' eljárás során a fotó teljesen kitölti a papírképet, de ekkor bizonyos részek lemaradhatnak, ha fájl oldalaránya nem azonos a leendő papírkép arányaival.

Elsősorban ezt az eljárást javasoljuk, amely megegyezik a hagyományos fotófilmről történő nagyítással.

A FILL eljárásból eredően, az esetlegesen lemaradt részek miatt reklamációt nem tudunk elfogadni!

FILL FILL

FIT eljárás (eredeti arányok):

A 'FIT' eljárás során a kép minden részlete látható lesz a papírképen, de a méretarány kölönbségéből adódóan a papírképek szélén fehér csíkok maradhatnak.

Ezt az eljárást abban az esetben javasolt kérni, amikor a FILL eljárás során fontos részletek maradnának le a képről.

FIT FIT

Fehér keretes eljárás:

A 'fehér keretes' kidolgozás megegyezik a 'FILL' eljárással, melynek során képei köré egy fehér szegély kerül.

KERETES

Szépia tónus (barnítás) és fekete-fehér nagyítás:

A fent ismertetett képkidolgozási eljárások mellett rendelhető szépia tónus és fekete-fehér nagyítás segítségével képeinek különleges hangolatot adhat.

Szépia tónus

Szépia

Fekete-fehér nagyítás

Fekete-Fehér

Digitális méretek:

2006. január 1.-től már digitális képméretek is rendelhetőek. Ezek a képméretek pontosan igazodnak a digitális fényképezőgépek által készített képfájlok oldalarányaihoz, így az ilyen méretű képeknél a képfájl teljesen kitölti a papírképet. A fill-fit eljárás ezeknél a méreteknél nem kerül alkalmazásra. A 10x13-as papírkép pontos mérete: 10,2cm x 13,6cm, a 13x17-es méreté pedig 12,7cm x 17,0cm.

Fontos információ!

Szeretnénk tájékoztatni Önt, hogy mindkét eljárás során a digitális lézerprinter biztonsági szempontok miatt 1-1 mm-rel oldalanként túlnagyítja a képeket, vagyis mindkét eljárás során oldalanként legalább 1-1 mm részlet mindenképpen levágásra kerül. Ez miatt reklamációt nem tudunk elfogadni!

Továbbá jelezni szeretnénk, hogy a fenti papírkép méretek csak közelítő adatok. A papírképek, hasonlóan mint a hagyományos fotókidolgozás esetében cc.185m hosszú és különböző szélességű fényérzékeny fotópapírra készülnek. Az alkalmazott fotópapírok szélességei: 8,9cm, 10,2cm, 12,7cm, 15,2cm, 21,0cm, 24,0, 24,4cm, 30,5cm. Példa képpen egy 9*13 cm papírkép automatikus vágási és nagyítási mérete 8,9*12,7 cm.

© Profi Fotó Kft - Szeged - 1991 - 2011 - minden jog fenntartva - Design - SEO